Sådan får du flere børn til at sove på samme værelse

Sådan får du flere børn til at sove på samme værelse
20. august 2019 Lars Henriksen

Mange børn deler værelse i deres første 5-10 leveår. Det kan der være flere fordele ved. Det kan skabe et stærkere bånd mellem børnene og måske hjælpe med at holde ensomhed og natteangst på afstand.

Men det kan også betyde særlige udfordringer, når det er puttetid. Både hvis de skal puttes samtidigt og forskudt. For eksempel at de holder hinanden vågne, nær-myrder hinanden og flår forstanden ud af dit hoved.

Så hvad gør man?

Craig Canapari har (udover et ret sejt navn) en ret relevant baggrund for at komme med gode råd. Han er nemlig direktør for Pædiatrisk Søvncenter på det prestigefyldte universitet Yale i USA og ekspert i børn og søvn. Han siger:

  1. Kig på dine børns alder. Jo tættere, de er på hinanden, jo mere uproblematisk er det at dele værelse. Er der mere end fire-fem år, så overvej dine alternativer, for så er deres søvnvaner formentlig ret forskellige.
  2. Kig på dine børns præferencer ved puttetid. Forlanger den ene totalt mørke, mens den anden helst skal have flere lamper tændt? Vil den ene have det koldt og den anden varmt? Stilhed vs musik? Kompromiser er ofte nødvendige, så inddrag børnene for at lande det rigtige sted. Og er det ene barn stadig helt lille, så vent med at flytte børnene sammen, indtil den lille har et søvnmønster, der passer nogenlunde til det større barn.
  3. Overvej nøje, hvor i værelset du placerer de to senge. Det vil være en fordel, hvis den ældste kan blive lidt længere oppe og måske læse med en lille lampe tændt, uden det generer den mindste. En køjeseng vil ofte være en god løsning.
  4. Skab et nyt putteritual, når du flytter dine børn sammen – og hold fast i det.

Det lyder jo overskueligt nok. Måske bortset lige fra det sidste, for det var sikkert svært nok at få de individuelle putteritualer etableret.

Hvordan finder man en rutine, der passer to eller flere børn med forskellige aldre, vaner og behov?

Her er der flere faktorer, der er vigtige at tænke på, siger Craig Canapari.

  1. Timing er alt! Mange forældre går ud fra, at det yngste barn skal puttes før det ældste barn (og det går det ældste barn i høj grad også ud fra!), men det er ikke altid det mest hensigtsmæssige. Især ikke, hvis det yngste barn stadig tager en lur eller to i løbet af dagen. Det vigtigste er, at børnene kommer i seng, så de får den søvn, de har brug for. Hvornår det rigtige tidspunkt så er, kan du læse mere om i dette blogindlæg.
  2. Tal med dine børn. Spørg, hvad de helst vil: Puttes samtidig eller hver for sig? Hvis de vælger at blive puttet samtidig, kan det jo foregå i samme seng, hvorefter den ene flyttes over i sin egen seng. Foregår det separat, kan putterutinen ske et andet sted end på værelset for den, der skal sidst i seng.
  3. Separate putterutiner er særlig relevant, hvis dit ene barn har et markant anderledes søvnmønster end det andet eller bare er meget sværere at putte. Vælger du eksempelvis at sovetræne dit yngste barn – altså at følge en skemalagt plan for at lære barnet at falde i søvn på egen hånd – kan det være en nærmest umulig opgave med et andet barn i rummet. Det samme gælder, hvis dit ene barn har adfærdsvanskeligheder, eksempelvis autisme.
  4. Er dine børns søvnmønstre sådan, at den ene bare vågner væsentligt tidligere end den anden, så prøv at lave en aftale om, at barnet vækker dig i stedet for sin bror eller søster. Det lyder ufedt, men alternativet er, at du har to vågne børn at forholde dig til.

Konklusion

Uanset, hvordan det går, så undgå, at det bliver en “kamp” at putte søskende sammen. Det kan være svært ikke at lade sig frustrere, men husk på, at børn bedst kan lide gentagelser, så nye rutiner tager tid at vænne sig til. Bliver det en “kamp”, forbinder barnet nemt soveritualet med noget negativt og stritter endnu mere imod.

Så find al din tålmodighed frem. Kridt banen tydeligt op og sig: Nu er det sådan her, vi gør det. Og hold fast. Eksempelvis med først et kvarter til den ene, så et kvarter til den anden. På et tidspunkt har I gjort det så mange gange, at de accepterer de nye regler og ved, at hvis de følger dem, bliver det den bedste afslutning på dagen.

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*