Hvor hurtigt kan jeg med god samvittighed putte mit barn?

Hvor hurtigt kan jeg med god samvittighed putte mit barn?
9. april 2018 Lars Henriksen
Hvor hurtigt kan man putte sit barn?

Man kan vel ikke give sit barn for meget opmærksomhed? Jo!

Sig ikke, at du aldrig har tænkt tanken. Måske har du endda hørt dig selv sige: ”Okay, så får du lov til at se filmen færdig, men så er det også lige på hovedet i seng uden historie eller sang.”
Vel at mærke med den bagtanke, at du dermed elegant hopper helt hen over hele putteritualet. Hvis planen altså lykkes.

At lægge børn i seng kan være hyggeligt, måske lige frem dejligt, men også totalt udmattende. Læser man lidt på de forskellige debatfora på nettet for forældre, opdager man hurtigt, at den daglige godnatrutine kan tage helt op til to timer for nogen. Det svarer til halvanden arbejdsuge om måneden! Eller knap tre døgn på et badehotel (uden børn).

To timer er jo klart for meget, men er der også en nedre grænse? Eller spurgt på en anden måde: Hvor hurtigt kan man med god samvittighed putte sit barn?

Det er selvsagt ikke en eksakt videnskab, og følelserne er mange og stærke på dette område. Så bare for at nærme os det lidt nænsomt, så lad os først blive enige om, hvornår uret går i gang: Det gør det først, når I siger: Nu er det ved at være sengetid. Eller på anden vis indikerer, at putte-rutinen skal til at i gang.

Især når børnene er helt små, gør mange forældre et aftenbad til en del af rutinen – med god effekt, siger forskningen – men hvis vi springer det over og når helt hen til døren ind til børneværelset, hvor slaget skal stå, hvor lang tid bør der så gå, før du siger godnat og går igen?

Put dit barn på 30 minutterIkke mere end en halv time, siger en række fagfolk, blandt andet stifteren af No Sleepless Nights, Ethan Green.

Hvis du tænker, at det er for kort tid, og at du gerne vil give dit barn et længere ritual, så gør endelig del. Så længe det ikke betyder, at dit barn får for lidt søvn (læs mere om sengetider og søvnmængder her).

Hvis du tænker, at så kort gad du godt gøre putningen, så har Ethan Green en række konkrete råd til at effektivisere forløbet, uden det går ud over kvaliteten. De handler især om holde sig til en fast rutine (alene det kan reducere tidsforbruget med 21 procent, viser forskning).

Dernæst: Hold rutinen simpel, gerne bare tre-fire punkter inklusiv godnathistorie og sang. Også vigtigt: Hold børneværelset mørkt og varmt (så tæt på 24 grader som muligt). Og endelig: Vælg dine godnathistorier med omhu. De kan påvirke barnet ganske meget.

Læs mere om forskningen bag alt dette (på engelsk).

Besvarer det så spørgsmålet om, hvor hurtigt man som forældre kan tillade sig at putte sit barn? Tja, i sidste ende er det jo i høj grad et personligt samvittighedsspørgsmål, men den generelle anbefaling er altså, at der ikke er nogen rationel grund til at bruge længere tid end en halv time. Bruger man meget længere tid, gør man næppe skade, men man risikerer at sidde i saksen, hvis man på et tidspunkt godt kunne tænke sig mere voksentid om aftenen. Og hvem kunne ikke det? Skål!

Vil du have mere voksentid om aftenen?

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*