Hvornår og hvor meget skal børn sove?

Hvornår og hvor meget skal børn sove?
9. april 2018 Lars Henriksen
Hvor meget skal mit barn sove? Og hvornår?

Du er til middag hos venner – med børn. Det er hyggeligt på det-er-jo-helt-umuligt-at-føre-en-samtale måden, og alle voksne glæder sig til at få ungerne i seng, så man faktisk kan få snakket og måske endda røget en forbudt cigaret.

Troede du! Klokken bliver 21, og dine venner gør stadig ikke miner til at lægge børn, og først da husker du, at alle forældre bestemt ikke kører efter samme retningslinjer, når det gælder børns sengetid. Der er alt fra regelryttere til hippiehipstere og dem, der bare sejler rundt i en suppe af ubeslutsomhed.

Jeg skal ikke være den, der for altid afgør, hvad der er rigtigt, men blot påpege, at der er en række retningslinjer, forskere og fagfolk er ret enige om at anbefale om hvor meget skal børn sove. Og de er værd at lytte efter. En stor, dansk undersøgelse fra Rockwool Fonden har vist, at hvert tredje barn mellem 7 og 18 år faktisk sover for lidt. Blandt de 7 til 9-årige er det endda halvdelen, og konsekvenserne kan være ganske alvorlige.

Hvad siger eksperterne?

Nyere søvnforskning har blandt andet vist, at blot en enkelt times for lidt søvn hver nat kan forringe dit barns faglige præstationer med op til to skoletrin.

Mangel på søvn skader desuden sundheden, den fysiske udvikling og humøret. Præcis som det er tilfældet hos voksne. Læs en god og letforståelig gennemgang af den nyere forskning her (engelsk).

Okay, men hvor meget skal børn sove, så? Det findes der mange opgørelser over, som varierer en smule, så tag ikke de følgende tal som endegyldige, men vejledende. Brug altid din sunde fornuft, når du overvejer dit barns søvn.

Spædbørn: I gennemsnit 16 timer i døgnet, men det kan svinge ganske meget. Er barnet i øvrigt velfungerende, er der intet alarmerende over hverken lidt eller meget søvn. Men jeg ved da godt, hvad jeg foretrækkerJ

4 til 12 måneder: 12 til 16 timer i døgnet (inklusiv middagslur)
1 til 2 år: 11 til 14 timer i døgnet (inklusiv middagslur)
3 til 5 år: 10 til 13 timer i døgnet (inklusiv middagslur)
6 til 12 år: 9 til 12 timer i døgnet.

Disse retningslinjer er lavet ud fra af en gennemgang af de seneste års internationale forskning på området.
Her kan du se en anden og mere udførlig oversigt over både nattesøvn, dagssøvn og antal lure opdelt efter alder.

For skolebørn er det nemt at regne ud, hvornår de så skal i seng, når først man erfarer, hvor lang tid de skal bruge på at blive klar om morgenen. Men hvad med før-skolebørnene?
Det er først og fremmest afgørende, at de kommer i seng samme tid hver aften har søvnforskning vist. Det gør det nemmere for dem at falde til ro, de sover bedre igennem og sover faktisk også længere.

Vilters soveskema

Det ideelle tidspunkt afhænger især af alder og selvfølgelig af, hvornår de skal op. American Academy of Sleep Medicine har følgende anbefalinger, her i vores grafiske fortolkning:

 

Er dit barn eksempelvis fem år og skal vækkes klokken 06.30 næste morgen, er den ideelle puttetid cirka 19.15. Med et putteritual på ikke mere end 30 minutter.

Og så bare lige til sidst: Lev nu lidt og lad dine børn gøre det samme. At tage hjem fra parmiddagen før desserten, fordi børnene skal være i seng på et bestemt tidspunkt, er åndssvagt. Bare at lade dem være oppe, til de er skæve i hovederne, fordi I ikke lige gider bruge tid på at putte, er endnu dummere.

Vi er alt andet end perfekte hos os, men får det som regel til at fungere godt ved at aftale på forhånd med middagsgæsterne, hvornår vi putter alle børn. Så er der mindre skrig og skrål og mere tid til det, man mødes for.

2 kommentar

 1. Petrine Egholm 6 år siden

  TAK for skønne historier, vidunderlig musik og gode råd om søvn. Vi er lykkelige for Vilter Ørngodt hjemme hos os. Og ikke mindst for godnatsangen, som ganske enkelt mangler en repeat-funktion.. 😉 Den er SÅ god, og jeg er sikker på, at den vil følge os resten af livet – som et godt barndomsminde. Vi putter to børn ad gangen, og de skiftes til at være med Vilter i drømmeland. Det fungerer fint. Jeg glæder mig til at få venner og sovedyr med på rejsen også – det bliver helt sikkert populært. Idé til næste drømmepakke: Søskende-historier! Både praktisk for sådan nogle som os (som jeg tænker, der er mange af) og hyggeligt for børnene, at de er med i samme historie. TAK fordi vores putning er blevet endnu hyggeligere med Vilter Ørngodt. 🙂

  • Anders Larson 6 år siden

   Kære Petrine,
   Tak for ros, det varmer! Søskende-historier står på vores to-do liste (der er mange som spørger efter den funktion), kan dog ikke sige hvornår de kommer endnu.
   vh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*