Det er sundt for både barn og forælder, hvis barnet ind imellem prøver at sove andre steder end derhjemme. Men nogle børn nægter, og hvad gør man så? Vi har samlet de bedste råd fra fagfolk.
Af Lars Henriksen, medstifter af vilter.dk
Åh, hvor du trænger til en aften ude. Måske et romantisk kroophold? Eller en fest, hvor I bare kan give den gas? Men så er der lige børnepasningen. Det er altid noget bøvl, for dit barn vil ikke sove andre steder end i sin egen seng – eller puttes af andre end sine forældre.
Den udfordring er desværre velkendt hos mange forældre, og det er ikke bare synd for forældre, der ind imellem kan have brug for at være uden børn, det er også synd for barnet, som har godt af at opleve nye ting og mærke, at det er del af en større verden end den derhjemme. Så hvad gør man?
Få hjælp fra eksperter
Det er der heldigvis en række fagfolk på området, der har gode input til, men først er det vigtigt lige at skille tingene ad. De fleste børn vil helst være hjemme og tæt på mor eller far, og det er helt normalt for børn at blive kede af det, få hjemve eller endda blive bange, når de skal være væk hjemmefra. Uanset, om der er tale om en overnatning eller blot nogle timer. Det går som regel væk af sig selv med tiden, men man kan selvfølgelig hjælpe processen på vej – og det er råd hertil, som denne artikel handler om.
Uviljen til at være væk hjemmefra kan dog også stikke dybere og være udtryk for reel separationsangst, forklarer psykolog Emil Rask til magasinet Alt om Psykologi. Han peger på en række tegn, man kan holde øje med for at se, om der er grund til bekymring:
-
- Undgår dit barn visse situationer af frygt for at være væk fra dig – eksempelvis udflugter eller lejrtur med skolen?
- Bliver dit barn overdrevet ked af det, når I tager afsked, og er dit barn svær at trøste igen?
- Får dit barn ondt i maven, kvalme, hovedpine eller lignende, når I er væk fra hinanden?
Men som sagt: Denne artikel handler om den mere almindelige uvilje mod at sove ud, som hverken kræver læge eller psykolog. Men måske nok lidt tålmodighed, for det er meget individuelt, hvornår børn er mentalt klar til at sove ude, påpeger alle fagfolk. Derfor skal man som forælder passe på med at kaste sit barn ud på dybt vand for tidligt. Det vil blot udskyde tidspunktet, hvor barnet reelt er klar til at føle sig tryg ved at falde i søvn andre steder.
Generelt er to ting afgørende for at få succes med at sove ude, er fagfolk enige om: Information og genkendelighed. Fortæl dit barn meget præcist, hvad der skal ske – i et sprog, der passer til barnets alder og forståelsesevne. For de 2-4 årige er det vigtigt at fortælle, hvem der skal passe på barnet. Hvordan putteritualet bliver (det bliver selvfølgelig, som det plejer med et bad, klø på ryggen, en godnathistorie og en sang). Og hvornår I ses igen. Måske kan I sammen tegne en tegning af, hvordan det hele kommer til at ske. I kan også se billeder af og tale med den person, som skal tage sig af barnet, så det kan føle sig helt tryg ved situationen. Endelig virker det som regel godt, hvis barnet kan få yndlingsbamsen og måske også sin egen pude og dyne med.
For de lidt større børn kan det være hjælpsomt også at tale rundt om soveaftalen. Hvornår er det fra og til? Hvorfor er den overhovedet nødvendig? Hvad skal der ske i den periode, barnet er væk – altså, hvad kan barnet forvente sig af sjove og dejlige ting? Kan barnet komme i kontakt med mor eller far, hvis det bliver nødvendigt?
Skab tryghed
Tryghed er kodeordet. Arranger derfor gerne de første par pasningsaftaler sådan, at det foregår hjemme hos jer selv, så barnet kan vænne sig lidt til idéen. Når pasningen foregår ude, så pak en taske med de mest tryghedsskabende ting. Og sørg så for at glæde børnepasseren godt på i forhold til de bekymringer, barnet måtte have, og de rytmer og rutiner barnet er vant til.
Er barnet større, for eksempel 10-12 år, og stadig nægter at sove ude, behøver der ikke at være noget galt. Det kan nemlig skyldes helt små ting, siger sundhedsplejersken Dorte Fischer, som er forfatter til bestselleren ‘Babykalenderen’.
“Måske har barnet hørt mor og far skændes en dag, og så tror barnet, at de fortsætter med at skændes, mens barnet er væk på overnatning? Barnet kan være bange for, at der sker mor og far noget, mens det er væk. Det er vigtig, at man snakker med barnet om, hvad det er bange for og hvorfor,” har hun forklaret i en artikel til Alt for Damerne.
De 9 bedste råd til den gode soveaftale
- Tal med dit barn. Hvorfor er overnatningen en god idé? Hvad er barnet utryg ved? Få eventuelt barnet til at tegne det, barnet er bange for. Vis som forælder at du selv er helt tryg ved, at barnet skal sove ude.
- Hjælp barnet med at føle sig tryg: Vælg en barnepasser, barnet kender godt. Pak en taske med velkendte ting såsom dyne, bamse og godnathistorier.
- Lav en god overlevering til barnepasseren: Fortæl om de normale rytmer og putteritualer.
- Sig altid farvel til dit barn, inden du går – også selvom afskeden kan være svær. Det er sådan, barnet lærer, at selvom mor og far går, så kommer de igen.
- Forbered lidt større børn mere grundigt på, hvor de skal hen, hvad der skal ske, og hvor længe de skal være væk.
- Begræns varigheden af udebesøget de første gange, så barnet måske afleveres om eftermiddagen og hentes allerede næste morgen.
- Fortryder barnet i løbet af overnatningen, og kan situationen ikke vendes, skal barnet have lov til at komme hjem. Forklar, at den mulighed er der. Det kan i sig selv skabe tryghed.
- Læg mærke til, om du selv er blevet en del af dit barns angst. Måske har du lært, hvad der gør dit barn bange og hjælper barnet med at undgå det allerede inden, situationen opstår. Det kan være svært at undgå, men man kan ud af omsorg på den måde være med til at vedligeholde et barns separationsangst, siger psykolog Emil Rask.
- Giv dit barn masser af omsorg, tryghed og opmærksomhed på alle de tidspunkter, hvor dit barn ikke er bange. Når dit barn skal lære at være mere selvstændig, kan det føles lidt ensomt, og derfor er det vigtigt at vedligeholde det tætte tilknytning på andre tidspunkter.
Særlig godnathistorie hjælper dit barn med at sove ude
Vi fra vilter.dk og appen Vilters Godnathistorier vil også gerne hjælpe til, så alle børn kan sove godt uanset, hvor de gør det. Derfor tilbyder vi en helt særlig og helt gratis godnathistorie, hvor Vilter giver dit barn et sove-pas, som gør det helt trygt at sove væk hjemmefra. Historien skal læses højt (med mindre barnet selv kan læse den), men sove-passet kan faktisk printes ud og bruges som et aktivt værktøj til at dæmpe hjemve.
Hent historien og sove-passet gratis her.