Har mit barn et søvnproblem – eller er det bare mig?

Har mit barn et søvnproblem – eller er det bare mig?
28. juni 2019 Lars Henriksen
Har mit barn søvnproblemer

Dit barn vil ikke sove eller sover dårligt. Men er der brug for en læge, en sovecoach eller måske mest af alt mere tålmodighed? Her er en guide til, hvad du skal kigge efter for at afgøre, hvilken hjælp der er brug for.

Jeanette Wegge-Larsen

Der er ikke meget, der er mere frustrerende end et barn, der ikke vil sove. Eller som vågner flere gange hver nat. Det kan drive de fleste til vanvid. Og nogle endda til skilsmisse. Derfor er det vigtigt at finde en løsning, men for at finde løsningen, må man begynde med at få afklaret problemet. Er det eksempelvis barnet eller de voksne, der har mest brug for hjælp? Og hvilken hjælp er bedst?

For at besvare de spørgsmål bedst muligt har jeg allieret mig med Jeanette Wegge-Larsen. Hun har drevet sovecoach.dk i 12 år og hjulpet flere tusinde forældre og børn med at finde den bedste måde at falde i søvn på. Og hun har oplevet det meste. Derfor er der selvfølgelig heller ikke bare en fix og færdig løsning, der passer på alle situationer, påpeger hun, men der er en række klare kendetegn, som kan hjælpe med at afgøre, om barnet har brug for lægehjælp, eller om forældrene snarere skal opsøge en sovecoach. Måske er der slet ikke behov for nogen af delene.

Du har ikke brug for hjælp, hvis…

Til at begynde med er det vigtigt at gøre sig klart, at de færreste børn synes, det er dejligt at skulle i seng. Det er da sjovere at være vågen! Desuden er de fleste børn indrettet sådan fysisk, at de naturligt vil kæmpe imod søvnen ved at producere adrenalin, som reelt set er det eneste, der kan holde trætte mennesker vågne, forklarer Jeanette Wegge-Larsen.
Endelig er det ret almindeligt, at børn ikke bliver puttet på det rigtige tidspunkt, så de enten ikke er trætte nok eller overtrætte. Hvornår det rigtige tidspunkt er, afhænger selvfølgelig af især alder. Få hjælp til at finde den rigtige sengetid for dit barn via det soveskema du finder her.

Som forælder er man derfor nødt til at vurdere situationen nøgternt: Hvis barnet generelt ikke brokker sig meget over at skulle i seng, elsker godnathistorien og som regel falder i søvn i sin egen seng, er alt normalt, og du må som forælder blot væbne dig med tålmodighed de aftener, hvor det tager evigheder at putte. Hvis det ret ofte tager evigheder at putte, kunne noget dog godt tyde på, at det er selve putteritualet, der kan forbedres. Eller måske din tilgang til, hvad det bør indebære at få sit barn i seng. Vaner og forestillinger kan være svære at ændre på egen hånd, så her kan det være en god idé at søge professionel hjælp, eksempelvis hos en sovecoach. Det afgørende pejlemærke på, om dit barn har brug for hjælpe udefra eller ej, er, om det som regel sover hele natten og i øvrigt er glad, veloplagt og trives. Gør dit barn det, behøver du formentlig ikke søge hjælp, men kan i stedet forsøge at glæde dig over, at du har et nysgerrigt og eventyrlystent barn, som hellere vil opleve verden i vågen tilstand end i sovende. Har du ikke overskuddet til det, kan du begynde med at tjekke, om dit putteritual er det mest hensigtsmæssige. Få eksperternes bedste råd om, hvordan man skaber det bedste putteritual.

Søg hjælp hos en sovecoach, hvis…

Tænker du, at der er mere på færde end blot dit barns uvilje mod at sove, og er du som forælder
så presset, at du føler, der er brug for professionel rådgivning, så kan en sovecoach være en god løsning. Dem, der gennem årene har opsøgt Jeanette Wegge-Larsen har typisk kunnet nikke genkendende til en eller flere af følgende situationer:

  • Barnet skal have hjælp til at falde i søvn og skal have gentaget denne hjælp flere gange
    i løbet af natten.
  • Barnets opvågninger om natten sker på samme tidspunkter natten igennem, hvor der hver gang er brug for samme ritual, eksempelvis amning, mad, at hoppe med en bold eller bruge slyngevugge, give sut eller holde i hånd.
  • Du ved godt, at problemerne med at sove primært handler om vaner, men du er selv så træt
    og uden overskud, at du har brug for én, der fortæller dig præcis, hvad du skal gøre.
  • Du har læst alle bøger på markedet og er blot endnu mere forvirret end før og har brug for
    én, der vælger de rette dele ud for dig.
  • Du har allerede prøvet 10.000 forskellige tiltag, der virker i nogle dage, men så er det
    tilbage til start eller til en ny dårlig vane, og nu er du ved at give op.

Du kan med andre ord med fordel søge hjælp, hvis du har brug for at opbygge nogle sundere vaner omkring puttesituationen eller kæmper med gentagne opvågninger om natten. Måske har dine egne forventninger til, hvordan og hvor hurtigt dit barn skal falde i søvn, også brug for at blive justeret lidt. Det behøver ikke at være en revolution, der skal til.

Søg hjælp hos en læge, hvis…

Det kan være, at du gør alt det rigtige, og at dit barn faktisk gerne vil sove, men ikke kan. Så kan det være en god idé at opsøge egen læge. Det kan eksempelvis være, at dit barn ikke producerer nok melatonin, som er det hormon, der får os til at falde i søvn.

Et andet typisk tegn på, at noget kan være galt, er, hvis dit barn vågner ofte og på forskellige tidspunkter om natten og har ondt eller på anden måde har det dårligt. Det kan være øreproblemer eller refluks, som er tilbageløb af mavesyre i spiserøret. Gylp er normalt i barnets første leveår, men generer det søvnen, kan der være behov for behandling. Lider barnet i øvrigt af spiseproblemer og uforklarlige skrigeture omkring måltider, kan det også være tegn på en reflukssygdom, der skal tjekkes af en læge. Trives barnet normalt, er det dog næppe refluks, der er årsagen til søvnproblemerne.

Refluks kan også forekomme hos lidt større børn, og gør det ondt på barnet, fordi der er meget syre i det, der kommer op, kan det være tegn på sygdom, der skal behandles. Vær opmærksom på, at der også findes såkaldt “stille refluks”, hvor gylpen ikke kommer ud og derfor er sværere at opdage. Derfor: Er du bekymret for, om dit barn har ondt om natten, så søg læge. I det hele taget: Hvis dit barn ikke trives fysisk, er uoplagt og ikke udvikler sig som det skal, så søg læge.

Husk lige…

Når alt dette er sagt, er det stadig vigtigt at holde sig for øje, at det er del af den naturlige
søvnrytme hos børn at gennemgå lette opvågninger hver 45.-90. minut natten igennem. Det sker ofte helt uden, at de er bevidste om det og er en rest af den vigtige overlevelsesmekanisme hos spædbørn, som sikrer, at de kan mærke sult og får den mad, de har brug for.

Det er også vigtigt at huske, at egentlige søvnproblemer blandt børn er meget udbredt. Hver
fjerde raske skolebarn sover dårligt, har flere undersøgelser påpeget. Så du er langt fra alene, hvis du er i denne båd. Men det betyder jo ikke, at der intet er at gøre. Læs eksempelvis i dette blogindlæg, hvad man kan gøre selv som forælder, hvis det bare er helt umuligt at få sit barn til at sove.

Held og lykke!

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*