Sådan mødte vi Manu Sareen og skabte den bedste godnathistorie nogensinde

Sådan mødte vi Manu Sareen og skabte den bedste godnathistorie nogensinde
28. september 2020 Lars Henriksen
Manu Sareen Anders og Lars

Vores samarbejde med Manu Sareen fik ikke den bedste start. Men så tog han os med til sit yndlingssted.

Det er ingen hemmelighed, at vi er ret stolte over, at Manu Sareen vil lege med os hos vilter.dk. Han har skabt en af de mest populære børnefigurer i nyere tid med Iqbal Farooq, som er hovedperson i hele 10 bøger og tre spillefilm. Og som de fleste børn i Danmark ved, hvem er (det har en undersøgelse faktisk vist).
Da vi tog kontakt til ham (Manu, ikke Iqbal) i forsommeren 2020, regnede vi derfor ikke med noget. Vi spurgte, om vi måtte interviewe ham til vores blog om betydningen af at skrive historier, som forældre gider at læse højt, og som børn gider at lytte til – eller selv læse. Mange har nemlig peget på, at Manus historier har fået flere børn til at læse i Danmark, og det mål har vi også med vores historier om Vilter Ørngot, så det var relevant at høre, hvilke overvejelser han havde gjort sig. Og så nævnte vi lidt henkastet til sidst i mailen, at det da også kunne være sjovt at skrive en personliggjort historie med Iqbal og Vilter, så børnene kunne få lov til at “møde” Iqbal og endda hjælpe ham ud af en ny kattepine.

Manu er mest til korte beskeder, fandt vi ud af, for svaret lød: Det lyder spændende. Lad os mødes. Vi skrev tilbage: Lad os det. Hvor og hvornår? Og Manu foreslog en kaffebar på Værnedamsvej i København – meget belejligt rundt om hjørnet fra hans lejlighed.
Da vi mødtes, kom Manu lige fra flere dages tv-optagelser og var lidt rundt på gulvet. Kan I ikke lige gentage, hvad det er, I laver, og hvad I gerne vil have mig til? spurgte han, og vi tænkte: Det her kan stadig ende med ingenting, hvis han ikke kan lide vores idé. Men vi fortalte stolpe op og stolpe ned (det er egentlig et mærkeligt udtryk, som ikke giver meget mening) om Vilters univers og vores koncept med at give det enkelte barn hovedrollen i vores godnathistorier.
Det er jo genialt! udbrød Manu, og det kunne vi ikke finde argumenter imod.

 

En usædvanlig genoplivning

Det viste sig, at Manu gik rundt med en drøm om at genoplive Iqbal, som han ellers havde sagt endegyldigt farvel til i 2018. Men han ville ikke bare skrive en ny Iqbal-historie. Det skulle være noget nyt og spændende, han vidste bare ikke hvad. Men det gjorde han nu. Vores koncept var lige, hvad han manglede for at give Iqbal nyt liv – at lade barnet blive en del af fortællingen og på den måde få mulighed for at møde Iqbal, sådan næsten rigtigt.

Men hvordan forenede vi hans og vores univers på en måde, hvor begge figurer kunne beholde deres personlighed, hvor barnet skulle have en hovedrolle, og hvor historien også skulle designes til at hjælpe barnet med at falde i søvn?
Manu havde en plan: Lad os sætte os ud i solen foran Café Viggo. De laver den bedste kaffe, og så får man de bedste idéer.

 

Kunsten at forene to verdener

Så sad vi der og begyndte at udforme samarbejdet om det, der skulle blive den bedste godnathistorie nogensinde. Den skulle være fuld af humor, spænding, frækt sprog, et mysterium og en håndfuld drømmebolsjer. Nogle af de elskede figurer fra Iqbals univers skulle også med, og vi besluttede at begynde med Baba, den venlige, men temperamentsfulde grønthandler fra Nørrebro.
Aftalen blev, at Anders og Lars skulle skrive det første udkast til historien, fordi rammen skulle være en traditionel godnathistorie med Vilter. Og så skulle Manu efterfølgende tilføje sine idéer til historien og sørge for at tilføje det særlige Iqbal-sprog, som er en bærende del af enhver Iqbal-fortælling.

Vi var helt ærligt lidt spændte på, hvordan det ville fungere. Vi kendte ikke andre eksempler på, at to børneuniverser blev smeltet sammen på denne måde. Og hvordan sikrede vi, at vi fik det bedste med fra begge verdener? Men vi gjorde, som vi plejer at gøre, når vi skriver vores godnathistorier: Vi tænker ikke for meget. Vi skriver bare og har det sjovt. Lakmusprøven er altid, at vi selv skal grine af historien – ellers vil andre forældre ikke gør det, og børnene vil da slet ikke.

 

Tjotalt fede anmeldelser

Resultatet blev “Vilter, Iqbal, (barn) og mysteriet om de 20.000 dåsesodavand.” En helt skør historie, der har det hele. Og som vi er vældig vældig stolte af. Vores store håb er, at bogen vil skabe den bedste afslutning på dagen for børn og voksne i tusinder af danske hjem. Og at den vil give langt flere børn lyst til at læse selv. For hvem vil ikke gerne læse en sjov historie, hvor man selv har hovedrollen?
Vi bliver allerede spurgt, om der kommer flere personliggjorte bøger med Vilter og Iqbal. Det gør der. Vi har det alt for sjovt til at lade være. Og så har vi fået fantastiske tilbagemeldinger – også fra fagfolk, der synes, at bogen kan noget helt særligt.

Iqbal og Vilter personlig børnebog

Den kendte børnepsykolog Margrethe Brun Hansen siger i sin anmeldelse:
“Bare titlen og det, at barnet selv er med i historien, gør, at man bliver fanget og får lyst til at høre mere. De helt vidunderlige tegninger med den dæmpede lilla aftenstemning drager én ind i fortællingen på bedste vis. Samtidig hører man i bogen om et venskab, hvor Vilter, Iqbal og barnet – på trods af alle deres forskelligheder – samarbejder om at løse mysteriet. Der er spænding og humor, og tegningerne giver anledning til fordybelse i handlingen. Min allerbedste anbefaling til en dejlig godnatbog.”

Forskningssygeplejerske og ekspert i børns søvn, Marian Petersen fra Sjællands Universitetshospital, skriver i sin anmeldelse:
“En god godnathistorie er måske fortsat vigtigere i en travl hverdag som samlingspunkt for barn og voksen. Måske hjælper historien også den voksne til at finde ro og få en bedre søvn – hvem ved. Det er en super god ide at lade Vilter og Iqbal mødes og tage på eventyr sammen med barnet, og historien er fint afstemt mellem spænding, uhygge og et herligt sprogbrug. Godnatmelodien er en god ide at slutte med. Her kan barnet gentænke historien eller fantasere om nye eventyr. Jeg håber, der kommer flere historier med duoen.”

Har du endnu ikke bestilt bogen, kan du gøre det her.

Og er du ikke helt klar over, hvor vigtigt det er at læse højt for dit barn ved sengetid – og til alle andre tider – kan du læse om det i denne blogpost.

Vi ses i drømmene,
Anders, Lars og Vilter

1 kommentar

  1. Maria 3 år siden

    Kære Lars, Anders og Vilter

    Først vil jeg fortælle at vi her hjemme og så glade for jeres historie så da i kom frem til bogen med de 20.000 dåse sodavand vis jeg ikke et sekund i tvivl om at det måtte Freya på 5 have i julegave den bliv pakke ind og skive til Freya fra drømme piloten hun lyste helt op og ja det var bare den bedste gave af dem alle den skulle vi læse om aften vi kom til sengetid og gik igang men så optagede vi en fejl i bogen i skiver en gul scooter/ knallert men på billedet i bogen er den blå ved ikke om det er bevist eller ej ville bare lige fortælle at den opdage Freya med det sammen ?
    Men det gør ingen forskel for hinden hun elsker historien og den er læst mange gang allerede igen mange tak for jeres super godt historie fra Freya og mor Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*