Det ultimative spørgsmål for småbørnsfamilier. Her er den ultimative guide (sådan da…) bygget på viden fra fagfolk.
Googler man spørgsmålet i overskriften, kommer der 1,5 millioner svar – bare på dansk. Ikke alle hits svarer direkte på spørgsmålet om hvordan man får sit barn til at sove, men mange gør, og hvordan finder man så rundt i det, når man gerne vil finde svaret – NU!
Vi gør det nemt og kommer her med en overskuelig oversigt over de mest hyppige og anvendelige svar fra fagfolk og fortvivlede forældre.
1. Tjek det basale: Er der faktisk noget galt?
Hos små børn kan den ustoppelige gråd eller vågenhed ofte skyldes ondt i ører eller mave. Mange har også glæde af en tur hos zoneterapeut, osteopat eller lignende. Har du lidt større børn, kan det være at de har det for varmt, er sultne, tørstige eller mpske kede af det. Under alle omstændigheder: Hvis det er muligt, så spørg dit barn, hvorfor det ikke kan/vil sove. For de fleste børn er det nu bare sjovere at være vågen, men der kan også ligge andre helt konkrete ting bag, som man kan gøre noget ved her og nu. Er barnet for lille til at svare på noget som helst, så få det tjekket. Så kan du i det mindste krydse den forklaring af listen.
2. Tjek dig selv: Er du mentalt klar?
Når alle er glade og forventningsafstemte, kan det være dagens højdepunkt at putte børn. Her er nærhed for alle pengene. Men det kan også være en kraftpræstation af selvbeherskelse, hvis det ender i brok, bebrejdelser og tidsudtræk. Minut for minut skrumper den længe ventede voksentid ind til det bare ingenting, og man bliver mere og mere frustreret. Måske japper man putteritualet igennem med kort lunte, og det reagerer barnet helt naturligt på.
Så følg rådet fra den professionelle sovecoach Jeanette Wegge-Larsen: Forbered dig mentalt til at putte dit barn, så det ikke blot er noget, der skal hurtigt overstås, men bliver det tidspunkt på dagen, hvor du kommer allertættest på dit barn. Øv dig i at nyde denne stjernestund. Eller i at acceptere, at det faktisk ikke er en stjernestund for dig, men noget, du skal arbejde på at gøre til en god oplevelse for både dig og dit barn. Det kan måske hjælpe med at skærme for frustrationerne og gøre det lidt nemmere at være rolig, vedholdende og overbevisende.
3. Skab de bedste rammer
Hvis dit barn intet fejler, og du føler overskud til at bruge en halv time (mere skal man faktisk ikke bruge) på at putte dit barn, er der stadig et par vigtige forudsætninger for succes. Spørger man fagfolk om den mest oplagte grund til, at børn ikke vil eller kan falde i søvn i dag, er det brugen af skærm lige før sengetid. Mindst en halv time før putteritualet går i gang, skal der slukkes, lyder det generelle råd. Det gælder selvsagt både fjernsyn, ipad, telefon og alt andet, der flimrer og skaber mylder i hovedet på de små, som ikke bare slukkes, fordi uret viser halv otte.
Og apropos halv otte, så er det også en afgørende forudsætning for en effektiv putning, at den sker på det rigtige tidspunkt. Og hvornår er det så? Det findes der mange meninger om, men disse retningslinjer for behovet for søvn er baseret på en gennemgang af de seneste års forskning på området. Så er det bare at regne baglæns i forhold til, hvornår barnet skal op:
4 til 12 måneder: 12 til 16 timer i døgnet (inklusiv middagslur)
1 til 2 år: 11 til 14 timer i døgnet (inklusiv middagslur)
3 til 5 år: 10 til 13 timer i døgnet (inklusiv middagslur)
6 til 12 år: 9 til 12 timer i døgnet.
En mere udførlig oversigt over både nattesøvn, dagssøvn og antal lure opdelt efter alder kan ses her.
Uanset, hvornår dit barn skal i seng, er det afgørende, at det sker samme tid hver aften, viser omfattende forskning.
Med i ligningen skal også tages lysniveauet. Her hjælper mørklægningsgardiner mange, men ikke alle. At have et nattelys tændt anses for at være okay, så længe lyset er dæmpet og blødt.
Hertil kommer temperaturen i børneværelset. Det generelle råd lyder: hellere lidt for koldt end lidt for varmt.
Min personlige erfaring er dog, at det vigtigste af alt er, at man som forælder giver slip på stress, giver sig god tid, taler sit barn efter munden, selv om det er idiotisk. Og i det hele taget undgår at skabe konflikt lige før søvnen, for et barn, der er ked af det, sover altid dårligt.
4. Skab et klart og fast putteritual
Okay, vi er nået frem til selve putningen. Det kan lyde indlysende, men er det ikke for alle: Faste rutiner er kongen over alle børn. De skal ikke bare i seng på samme tid, der skal også ske nogenlunde det samme, inden de skal sove. Så find en fast rytme, så barnet hele tiden ved, hvad der nu skal ske.
Mor og far kan sagtens gøre tingene lidt forskelligt, men hold fast i den måde, I nu gør det på. Forskning har vist, at et fast putteritual kan give barnet op til en times mere søvn.
5. Giv putteritualet det rigtige indhold
Der er gode chancer for, at du er kommet helskindet til dette punkt og har tænkt: Jamen, jeg gør jo i forvejen alt det rigtige, så hvorfor virker det ikke? Måske er det fordi, at det virkelige slag skal stå her: Ved selve putteritualet.
Du har utvivlsomt opdaget, at der er mange måder at putte børn på. Også mange måder, der virker forkerte eller i hvert fald ineffektive. Spørger man fagfolk, er der også mange meninger, men der er dog nogle ting, der går igen. Her er en kort gennemgang af de mest centrale råd.
Et godt putteritual skal skabe ro, tryghed og følelsen af at være elsket. For små børn skaber et bad lige før sengetid ofte den effekt (men kan også virke opkvikkende, så se, hvad der virker for jer).
6. Læs godnathistorier
For alle børn gælder det, at godnathistorier virker godt. Udover at forbedre børns evne til at læse, skrive, fantasere og forstå verden (der er omfattende forskning, som har konstateret dette, læs blandt andet dansk forskning her og international forskning her.
Alle historier er gode, fordi barnet oplever nærhed med sin far eller mor, men nogle godnathistorier er selvfølgelig bedre end andre. Det har jeg skrevet en selvstændig artikel om, som kan læses her. Fortællinger hvor barnet er en del af historien kan være en god måde at fastholde barnets opmærksomhed. Du kan sagtens selv finde på fortællinger om og med barnet, eller prøve de personlige godnathistorier fra vilter.dk.
7. Sang og fysisk nærhed
At synge for sit barn har noget af den samme effekt. Fysisk nærhed er også altid godt. Klø dit barn på ryggen. Prøv børnemassage.
Men helt afgørende for det gode putteritual er, at man stopper i tide. Dit barn skal lære – helt fra begyndelsen – at falde i søvn selv. Alle fagfolk er helt på linje her: Du gør dit barn en bjørnetjeneste ved at sidde hos det, til det sover. For når det vågner i løbet af natten – og det gør alle børn de første mange år – har det sværere ved selv at falde i søvn igen. Derfor: gør alt for at gøre dit barn træt, men stop inden det sover.
8. Undgå unødvændige spørgsmål
En faldgrube, mange forældre falder i (inklusiv jeg selv), er at stille alt for mange spørgsmål til barnet lige inden, det skal sove: Hvilket tøjdyr skal du have med i seng? Hvilken bog skal vi læse? Skal du have vand? Skal lyset være tændt? Tag så vidt muligt beslutningerne selv eller begræns mulighederne, så der for eksempel kun er to bøger og to tøjdyr at vælge imellem. Det giver mere ro i hovedet på dit barn.
Konklusion
Har du gjort alt dette, og har du stadig svært ved at få dit barn til at sove, er vi tilbage ved kunsten at acceptere, at det ikke altid er lige sjovt at have børn. Især ikke om aftenen. De kan være enormt frustrerende (ind imellem endda med vilje, virker det til), men du kan ikke flygte. Putteritualet kommer tilbage hver eneste aften, så du er nødt til at arbejde med ikke at forvente konfrontationen og ikke på forhånd gøre din stramme mine klar. Jo mere, du kan komme dit barn i møde uden at være eftergivende, jo bedre vaner kan du med tiden få skabt.
Held og lykke! Og sov godt.