Sådan bestemmer dit barns personlighed dets sovevaner

Sådan bestemmer dit barns personlighed dets sovevaner
12. november 2018 Anders Larson
Sovecoach Jeanette Wegge-Larsen

Børn, der har svært ved at falde i søvn, har en række fællestræk. Derfor er det ofte de samme ting, der hjælper, når man skal have dem i seng, siger sovecoach Jeanette Wegge-Larsen

Gæsteblog af Jeanette Wegge-Larsen, sovecoach.dk

Tak for muligheden for at gæsteblogge her på vilter.dk. Jeg hedder Jeanette Wegge-Larsen og er stifter af sitet sovecoach.dk, hvor jeg de seneste 11 år har beskæftiget mig med forældre og børn med udfordringer på sovefronten. Det er et meget stort privilegium for mig at få lov til at være med på sidelinien i så mange familier, og glæden ved at have hjulpet flere end 2000 familier til bedre sovevaner er stadig min drivkraft.

Lige fra sovecoach.dk tog sin begyndelse i 2007 har jeg bidt mærke i en række fælles karaktertræk hos stort set alle de børn, jeg møder. Det er disse karaktertræk, jeg vil dele med jer i dette indlæg.

Dit barns personlighed og søvn

Min erfaring er, at børn, der har svært ved at sove, ofte er:

· Meget opmærksomme ret tidligt i deres liv. De skal følge med i det hele, de regner hurtigt ting ud og nyder kontakten til andre mennesker.
· Livsnydere. De vil gerne have mere dag, flere oplevelser, mere samvær med mor og far.
· Viljestærke. De ved hvad de vil, og hvad de ikke vil. De holder fast i en ide, en følelse eller en “diskussion”. Ofte vil de have ret svært ved at komme ud af “vreden”, hvis læsset er væltet, og har brug for hjælp.
· Kommunikative. De vil gerne kommunikere tidligt. Babytegn er en gave til disse børn.
· Intelligente. De regner ting ud lynhurtigt. Stiller utrolig mange spørgsmål – hele tiden.

Disse egenskaber er en gave. Og jeg er af den overbevisning, at børnene vil komme rigtig langt i deres liv. Simpelthen fordi de har alle de evner, der skal til for at få succes med, hvad de end beslutter sig for at beskæftige sig med.

Når det er sagt, er det også disse egenskaber, som kan være en tikkende bombe under de gode sovevaner, og det kan være nødvendigt at hjælpe dem til at forstå, hvordan vi som forældre ønsker, at tingene skal fungere. Og når vi gør det, vil de ofte stille 100 spørgsmål til vores planer og hensigter. Derfor er det vigtigt, at vi har en plan, som holder i byretten. En plan, som hjælper dem til at forstå, at når vi putter med bog, en sang og en omgang trykkemassage, så er det fordi, dagen er slut, og de skal finde roen. Også selvom de hellere vil forlænge dagen, oplevelserne og samværet med mor og far.

Disse børn er utrolig givende og kan være ret kreative i deres række af spørgsmål på sengekanten. Kan jeg få noget vand? Kan jeg komme ud at tisse? Kan jeg få en anden bamse? Kan vi stå op igen? Kan man få noget at spise her på sengekanten? Kan jeg få skiftet mit nattøj? Kan man undgå at sove, hvis man smider dyne, bamse og sut ud over sengekanten? Hvor mange gange samler du sutten op, hvis jeg smider den ud over kanten? Bliv selv ved.

Søvn og adrenalin

En anden ting, som knytter sig til evnen til at finde roen og lægge sig til at sove, er børns naturlige forsvar mod træthed. Det er et faktum, at trætte mennesker, som ligger eller sidder stille, falder i søvn. Og det regner børnenes krop ud ubevidst. Så når de bliver trætte, finder de en forsvarsmekanisme frem, som hedder ADRENALIN. Adrenalin er nemlig det eneste, som fysisk set kan holde dem i gang. Det er derfor, at trætte børn ofte bliver lidt hyperaktive og spjætter med arme og ben. Og det er derfor, at børnene til faster Annas fødselsdag ikke falder i søvn i en stor klump på sofaen, men i stedet ender med at danse på væggene ?.

Konklusion

For at opsummere, så er de tre største faktorer i børns søvnudfordringer efter min erfaring: Børnenes personlighed. Børns søvnmekanismer. Og de vaner eller betingelser, vi har etableret for at kunne falde i søvn. Så der er mange ting i spil, når det kommer til børns evne til at falde i søvn.

Vil man ændre på dette, er man nødt til at have alle tre aspekter med i sine overvejelser og planer. Og det er det, jeg til daglig hjælper familierne med. Har du lyst til at høre mere eller få mine redskaber til gode sovevaner, kan du kigge fordi sovecoach.dk. Alle teknikker og redskaber bygger på anerkendelse, tryghed og tillid.

Tak fordi du læste med og sov godt,
Jeanette Wegge-Larsen

Om Jeanette Wegge-Larsen
Jeg er uddannet pædagog og har taget to psykologifag på universitetet, ligsom jeg løbende har taget forskellige kurser i coaching og formidling. Og så har jeg selvfølgelig selv haft børn, der havde andre planer end at sove som små. Sovecoach.dk henvender sig primært til forældre med børn fra 0-4 år.

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*