Forældre har et kæmpe ansvar for deres børns lyst til at læse

Forældre har et kæmpe ansvar for deres børns lyst til at læse
8. november 2019 Lars Henriksen
Lars Møller

Interview. Danske børn er dårlige til at læse, og stadig flere gider slet ikke. I over 10 år har reklamemanden Lars Møller arbejdet på at ændre den udvikling med projektet ordetfanger.dk. Men han har brug for forældrenes hjælp, for det begynder med højtlæsningen, siger han.

I 2004 fik Lars Møller et chok. Det samme gjorde det danske skolesystem, da det stod klart, at danske skolebørn var langt dårligere end ventet til blandt andet at læse. Politikerne indførte nationale test. Lars Møller fik en anden idé: Han stiftede ordetfanger.dk og samlede alle dem, der vidste mest og havde størst indflydelse på børns lyst og evne til at læse. Det var blandt andet dansklærernes forening, skoleledernes, bibliotekernes, forfatternes samt erhvervslivet. Og så forsøgte han at få dem til at arbejde sammen. Det gør han stadig, og det er der kommet mange gode tiltag ud af. Men den afgørende forandring kommer ikke, før landets forældre til børn og unge kommer meget mere på banen i forhold til at opfordre og inspirere deres børn til at læse mere, siger han:

”Børn i dag har enormt mange tilbud i deres fritid, og især spil på ipad og surfing på sociale medier stjæler deres tid. Stadig færre læser, og det skyldes ikke mindst, at de ikke er tålmodige nok til at fordybe sig i en bog. De lever i en langt mere flimrende verden, end jeg gjorde som barn. Og derfor har forældre et helt særligt ansvar for at hjælpe deres børn til at blive gode læsere. Alle undersøgelser på området viser nemlig, at når forældre læser med deres børn, læser børnene mere og bedre på egen hånd.

Desværre viser undersøgelserne også, at forældre generelt giver sig stadig mindre tid til at læse med deres børn. Måske skyldes det, at mange forældre ikke er særligt dygtige til at læse, og så er man ikke så tilbøjelig til at læse med børnene. Det er en ond cirkel, men forældrene er nødt til at bryde den for at hjælpe deres børn.”

Men hvorfor er det så vigtigt at kunne læse godt?
”At læse er i dag en forudsætning for at lære. Alle uddannelser forudsætter en hel del læsning, og der er næsten ingen job tilbage, som ikke kræver læsning. Forskning har vist, at rystende mange voksne ikke kan læse og forstå en simpel manual på deres arbejde. På den måde begrænser man virkelig sine muligheder for at skabe det liv, man gerne vil have, hvis man ikke læser bare nogenlunde.
Kan et barn læse en bog, styrker det desuden dets evne til at skrive og lære nye ting. Det styrker dets fantasi og dets evne til at koncentrere sig samt forstå verden og kommunikere med andre.”

Hvad kan man gøre ved problemet?
”Ifølge eksperterne skal børn bare læse 10-15 minutter hver dag for at blive gode læsere, så hos ordetfanger.dk skaber vi alle mulige aktiviteter for at introducere flere børn til bøgernes verden på en måde, så de bliver nysgerrige og får lyst til at læse eller få læst højt. Og vi forsøger at inspirere flere forældre til at huske på, at læsning med deres børn kan være noget af det mest hyggelige og intime – og lærerige!
Vi kommer blandt andet ud i de boligområder, hvor der ikke bliver læst så meget. Vi samarbejder med rappere og forfattere og andre, der er gode til ord. Og vi samarbejder med vilter.dk, som tilbyder godnathistorier, hvor barnet får hovedrollen i handlingen. Den form for involvering i teksten tror jeg er nøglen. Sammen med den rige fantasi og gode humor, som historierne også indeholder, for det gør, at forældrene faktisk gider at læse historierne. Og børnene gider at lytte.”

Læs her mere om, hvad DU kan gøre for at give dit barn mere lyst til at læse.

Læs mere om Lars Møller og børns læselyst på ordetfanger.dk.

ordetfanger.dk

 

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*