Hvorfor er vi holdt op med at læse højt for børnene? Kun hvert andet barn får læst højt i børnehaven. Forældrene er heller ikke for gode. Ikke underligt, at børnene ikke gider at læse selv, når de bliver ældre. Men der er en løsning.
De seneste år er det blevet klart, at børn og unge i Danmark læser alt for lidt. Forskning har tydeligt redegjort for de stærkt problematiske konsekvenser. Forleden satte en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinsitut alligevel endnu et ligsøm i børnenes læselyst. I hver anden børnehave får børnene nemlig aldrig læst højt fra en bog, lød konklusionen.
Og det er et kæmpe problem, mener professor Charlotte Ringsmose fra Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet. At læse eller at få læst højt styrker børnenes udvikling både sprogligt, kulturelt og socialt, og det er derfor en helt central opgave for daginstitutionerne.
Den afgørende forklaring på, at det mange steder ikke sker, er manglende tid og fokus. Men det er ikke en god nok forklaring, når man tænker på, hvor meget der er på spil, og hvor stor en forpligtelse vi har som et ressourcestærkt samfund i forhold til at klæde vores børn og unge ordentligt på til fremtiden. Allerede nu er vi der, hvor hvert tredje barn i tredje til syvende klasse sjældent eller aldrig læser bøger. Og tallet er stigende. Sociale medier og gaming får skylden, men det handler også om, at vi bliver ved med at udvande vores læsekultur. Vi er i stor stil holdt op med at læse højt for vores børn, og når de ikke får den glæde ved bøgernes verden ind som en naturlig del af deres måde at underholde og orientere sig på, er det ikke så underligt, at de nemt lader sig lokke af andre ting i stedet.
Så hvad kan vi gøre – som pædagoger, som forældre, som samfund? Hvordan får vi flere til at læse højt for børnene? Hvordan giver vi flere børn læselysten tilbage? Vores bud på en løsning er historier, som forældre og pædagoger faktisk gider at læse højt, fordi de er sjove. Og som børnene faktisk gider at lytte til, fordi de er relevante og engagerende. Og ikke mindst: fordi barnet selv har hovedrollen. Når barnet er med i historien, øger det engagementet og stimulerer barnets fantasi – og det øger læselysten.
Give-away til danske børnehaver ?
Her på vilter.dk har vi 50 af den slags historier, som vi gerne vil give væk gratis til de første 50 børnehaver, der henvender sig. Historierne er et nyt fortælleunivers bygget op omkring en ny figur i dansk børnelitteratur. Han hedder Vilter Ørngot, han er drømmepilot, og han tager børn med på vilde eventyr, hvor alt kan lade sig gøre. Med hans magiske drømmebolsjer kan man flyve op over skyerne, ned i vulkaner, ind i munden på en hval eller helt til verdens ende. Man kan grave gennem jordkloden og se, hvad der er på den anden side, komme med ind i et computerspil eller tage en tur til månen i Vilters raket.
Og det bedste af det hele er, at barnet har hovedrollen i alle historierne. Konceptet er lige så enkelt, som det er effektivt: Man indtaster barnets navn, hjemby, navnene på de bedste venner og den kæreste bamse, og så bliver de oplysninger en del af barnets helt egen historie. Så har man barnets fulde opmærksomhed!
Er det en falliterklæring, at vi er nødt til at give børnene hovedrollen i deres egen historie, før de gider at lytte eller læse? Det mener vi ikke. Den personlige historie tæt på børnenes virkelighed, så de kan relatere, kombineret med kantet humor og fri fantasi – det er vejen frem mod mere læselyst. Den personliggjorte historie giver desuden mulighed for at få sine venner med i fortællingen, og det er velkendt, at dem, der læser mest, er dem, der har et læsefællesskab.
Derfor vil vi gerne donere 50 historier til 50 børnehaver. Vi vil også gerne samarbejde med kommuner, som kunne være interesseret i at bruge historierne med Vilter Ørngot som løftestang for at øge højtlæsningen af bøger for børn.
Slots- og Kulturstyrelsen har afsat syv millioner til landets biblioteker for at få dem med på vognen – så heldigvis er politikerne vågnet. Forleden tog radioprogrammet Kulturen på P1 hul på problemstillingen – og tak for det. Der sker noget. Bare ikke nok. Den fornyede læselyst skal også ud i børnehaverne og sive videre ind i børnefamilierne, så at den gode læseoplevelser bliver til en helt naturlig del af alle børns liv. Det vil vi gerne lade Vilter være en del af.
Arbejder du i en børnehave? Så skynd dig at udfylde formularen herunder og bliv en af de 50 institutioner, som får gratis adgang til alle Vilters historier.
Har du et barn, som går i børnehave? Så skynd dig at tage en snak med børnehavelederen og hør, om de ikke skal være med bland de 50 børnehaver.
Kommer du fra en kommune, kan du kontakte os på info@vilter.dk, så finder vi ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe jer i lige præcis jeres kommune.
God læselyst,
Anders Larson og Lars Henriksen, stiftere af vilter.dk
Tilbuddet er 100% gratis og frivilligt, og tilmeldte børnehaver bliver ikke bundet til noget som helst. De kan når som helst frabede sig vores emails. Så er det sagt 🙂
Tilmeld børnehave
…men du er velkommen at kontakte os på info@vilter.dk – så ser vi om vi ikke alligevel kan finde ud af noget sammen!