0. klasse eller børnehaveklasse?

0. klasse eller børnehaveklasse?
3. juni 2023 Anders Larson

Forældre: Kald det ikke 0. klasse

Forældre vil helst kalde det børnehaveklassen i stedet for 0. klasse, viser ny undersøgelse lavet af Vilters Godnathistorier. For overgangen til skoleverdenen skal være så blød som mulig.

Det er et af livets store milepæle at begynde i skole. Men også en tid, der holdes godt øje med, for hvordan skal overgangen fra børnehaven til skolelivet være? Og hvad skal formålet egentlig være for børns første skoleår?

Det spørgsmål er højaktuelt, efter at Københavns Borgerrepræsentation forleden besluttede at ændre navnet på alle 0. klasser i Københavns Kommune, så de fremover hedder børnehaveklasser. Politikerne ønsker at sende “et kraftigt signal” om, at der først og fremmest er fokus på leg og trivsel frem for det faglige.

Børnehaveklasse eller 0. klasse?

Men hvad mener de tusindvis af familier fra hele landet, der læser Vilters Godnathistorier? Det har vi spurgt dem om i en spørgeskemaundersøgelse, og her er holdningen klar. 80 procent, altså fire ud af fem, foretrækker navnet ‘børnehaveklasse’ frem for ‘O. klasse’.

 

To ud af tre mener desuden, at det har ret stor betydning, hvad man kalder barnets første skoleår.

Det har de mange forklaringer på. Blandt de mest gennemgående er:

  • Fordi det signalerer en blid overgang fra børnehave til skoleliv.
  • Fordi det tager noget af presset fra både børn og forældre i forhold til at skulle præstere.
  • Fordi mange børn slet ikke er skoleparate i den alder.
  • Fordi børn skal være børn længst muligt.

Folkeskoleloven siger børnehaveklasse

Flere peger også på, at det hedder børnehaveklasse i Folkeskoleloven. Men de senere år er stadig flere skoler begyndt at kalde det 0. klasse, og det er ikke tilfældigt. For skolen er lige så stille blevet “mere skolificeret”, mener politikerne i Københavns Kommune, og det er den udvikling, de nu gerne vil væk fra.

Det mener forældre er det vigtigste i 0. klasse

I vores undersøgelse har vi også spurgt jer forældre, hvad der er allervigtigst for jeres børn i deres første skoleår.

  • 43 procent siger “At forstå de sociale spilleregler.”
  • 31 procent siger “Leg og bevægelse”
  • 23 procent siger “Læring.”
  • 3 procent siger “Sproglig udvikling”
  • 0 procent siger “Motorisk udvikling”

Børn er stolte over at komme i skole

At 23 procent siger læring, passer meget godt med, at 20 procent helst vil kalde det første skoleår for 0. klasse. I deres forklaringer lyder det igen og igen: Fordi børnene synes, det er sejt at begynde i skole, og de er stolte over endelig at være store nok til at komme videre fra børnehaven. Desuden giver 0. klasse et klart og realistisk signal om, at nu begynder der noget andet. Og skolen skal være noget andet end børnehaven.

Bemærk, at forældrene kun måtte vælge et svar. Så når 0 procent svarer “motorisk udvikling”, betyder det ikke nødvendigvis, at dette er uvigtigt – det er bare ikke øverst på listen.

Læring er ikke en fjende

For os, der står bag Vilters Godnathistorier, er det vigtigste, at børn er glade. Og læring står på ingen måde i vejen for glæde. Det afgørende er måden, man lærer på, og at der stilles forventninger til børnene som passer til deres alderstrin. For forventninger skal der være! Derfor stemmer vi også for, at det første skoleår bør hedde børnehaveklasse.

Vi fra Vilters Godnathistorier ønsker alle de nye skolebørn verdens bedste skolestart. Og hvis det var op til os, ville vi kalde eleverne i 0. klasse for minihelte, fordi vi ved at de mange dygtige lærere har forvandlet dem til superhelte når det er tid til 1. klasse.

Godnathistorier som gavner skolestarten

Har du et barn, som skal begynde i 0. klasse / børnehaveklasse, så kan du få tre gratis historier med dit barn og drømmepiloten Vilter Ørngot i hovedrollerne. Historierne handler om, hvordan det er at starte i skole, og hvorfor man bare skal glæde sig helt vildt! Læs mere her.

Den bedste skolestart for dit barn (nogensinde)

Citater fra forældre

Dem der foretrækker børnehaveklasse

“Det signalerer en blid overgang til skole”

“Fordi man presser alt for meget ned over børnene allerede k 0. Klasse. Det er helt tosset når man ser så mange tegn på at børn har langt mere brug for at leg og sociale kompetencer trænes.”

“Det er vigtigt at det første skoleår er en forlængelse af børnehavetiden, da børn i den alder oftest ikke er skoleparate endnu, og navnet børnehaveklasse sender et signal om at man ikke behøver være skoleklar endnu. Det skal man først til at lære”

“Fordi børnehaveklassen skal være en mellemstation/overgang til skolen”

“Børnehaveklasse, navnet har mere tilknytning til børnehave, som handler om læring igennem leg , leg, fællesskab, omsorg og social og personlig udvikling i bred forståelse.”

“Sjovt nok hed det også børnehaveklasse for mange år siden👍👍det er en årgang hvor der skal leges men også forberedes til første klasse. Lad nu børn være børn i overgang fra børnehave til skole”

“Det hed det også for 30 år siden… Og det føles som en god overgang fra børnehave, til børnehaveklasse 🥰”

“Fordi at det er det det er. Bevæge sig væk fra børnehave og imod 1. klasse (som jo er den FØRSTE). Ordvalg har også stor betydning. Det kan måske tage noget af presset for børnene og deres forældre. Det ved det også før præstationskulturen rigtig tog fat.”

“Mere fokus på børnehavens værdier (leg og trivsel) mindre fokus på faglig læring”

“Jeg synes der er for meget fokus på skole i 0. klasse, den har overtaget 1. klasse og børnene skal nu skole forberedes i børnehaven, så det sidste år i børnehaven begynder allerede at omhandle skole. Det er for tidligt. Så det er ikke bare navnet men hele 0. klasse konceptet jeg stemmer imod.”

“Fordi børn, der begynder i skole er SÅ SMÅ stadig og har så mange år foran sig, hvor de skal gå i skole. Ordet børnehaveklasse siger, at det er en overgang fra børnehave til skole – som det jo er.”

“Har en søn som går i o. Klasse, og han har allerede lektier for i Dansk og matematik. Synes desværre ikke der er så meget plads til leg og det at røre sig. Det kan være svært for en dreng på 6 år at skulle sidde stille og høre efter en hel dag….. så mere leg – og knap så meget læring. Det skal de nok nå alligevel.”

“Fordi børn skal være børn så længe som muligt.”

“Børn skal huske og leje, gennem lejen kommer indlæring”

“0. klasse klinger af forventninger, præstation og pres.”

“”Fordi jeg mener, der skal være fokus på leg, trivsel. Børnehaveklasse fortælle mere om at det er en overgang fra børnehaveklasse til skole, hvor jeg mener at børnene er mere klar til at lære om det at være i skole med mest fokus på sociale spilleregler gennem leg, at lytte til kollektiv besked, vente på tur osv. I Steiner skolerne har det hele tiden heddet børnehaveklasse netop pga denne tankegang

“Jeg synes det skal hedde børnehave klasse fordi bønene stadig leger sig gennem hverdagen og de behøver ilke rangsættes som nullerer. 🤔😒

 

Dem der foretrækker 0 klasse

“Fordi det signalerer, at skoletiden er i gang, og den er noget andet end børnehaven”

“Fordi det en opstart på skolen”

“Fordi ordet børnehave er et overstået kapitel nåran fylder 6 år og går på en skole. Mit barn går i førskole nu, skulle han så starte i børnehaveklasse efter sommerferie. Jeg synes at ordet 0. Klasse lyder mere realistisk til et barn der går i skole.”

“Mit datter på 5 år glæder sig til at tage i skole næste år, og hun synes det er fedt at hun er stor nok og skal ikke i børnehave mere.”

“Det signalerer en blid overgang til skole”

“Jeg er 0 kl lære og jeg ved at børnene bliver sure når man siger at de går i børnehaveklasse, for de går jo i skole”

“Børnene glæder sig til de skal i skole og 0.klasse lyder mere som skole”

“Ellers syntes de ikke at de har rykket sig fra børnehaven”

“Der findes allerede førskole der er noget inden der bliver skole. 0 klasse er første rigtige skoleklasse”

“fordi børnehave klinger forkert. nu er de store, så 0. klasse lyder “større”

“Det er mere sejt at gå i 0.kl. Nul er sejt. Hvor mange nuller er der ikke i en milliard”

“Fordi børnene bliver gjort klar til deres videre skolefærd og at undervisningen er på skolen og ikke i en børnehave.”

“Der er stort at stoppe i børnehave, og skal i skole og gå i en klasse.”

“Så forsvinder det fede når, det hedder BØRNEHAVEklasse”

“Fordi børnene glæder sig til at starte i skole og det andet navn forvirrer. Men helt enig i fokus skal være på leg”

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*